onsdag 19 november 2014

Bokuppgifter

Leta upp en bild som du tycker passar till din bok. Förklara ditt val. 














Denna bilden visar hur folk i Warszawas ghetto kunde ha det om man inte klarade av att försörja sig och hamnade på gatan. Denna bilden passar eftersom den speglar hur folket på gatan hade det under kriget.

Leta upp och skriv av ställen i boken där folk pratar med varandra. Var noga med talstreck, skiljetecken och stor bokstav samt ny rad. 
”Jag kommer ihåg just detta att han gräts våldsamt”, säger Nina.
”Hon lämnade hos mig en stor saknad efter sig när hon åkte till Lublin, en enorm saknad”
”Ryktet hade spridit sig att om man togs in på sjukhuset var det slutet”, säger Nina. ”Man kom aldrig levande därifrån. Fläcktyfus är ju en oerhört smittsam sjukdom.”


Författaren: Ta reda på:
Lena föddes den 19 maj 1954 i Språng, Stockholm. Hon är dotter till Nina och Jerzy Einhorn. Nina har även en bror som heter Stefan Einhorn. Lenas böcker är skrivna dåtid, alltså ända bak till 1940-talet ungefär. Lena är mest känd för boken "Ninas resa" det finns även en film till boken som också är väldigt känd. Hon fick 2 guldbaggar, för bästa film och manus. Även samma år fick hon Göteborgs stora film pris senare samma år.  Lena har även bott i USA och jobbade då som medicinsk redaktör på Lifetime Television i New York. Lena har även jobbat som doktor är i Sverige.

Din bok
Var och när utspelar sig boken? Boken utspelar sig i Polen och även på en båt när man tog sig över Atlanten till Amerika detta var ca år 1935.
Huvudpersoner. Beskriv. Nina & Fanja. Nina är en 12-15 årig flicka som föddes i polen där var hon som vilken annan ung flicka, hon vad glad och sprallig och älskade att lära sig nya saker. Hon hade även varit på resa till Amerika och tillbaka. Det gjorde Nina väldigt populär i hennes klass. Fanja är Ninas mamma. Jag tror han var som en helt vanlig mamma som älskade sina barn av hela hennes hjärta och även sin familj på andra sidan Atlanten. En gång åkte hon ifrån Nina för att hennes pappa hade blivit svårt sjuk.
Vad har hänt? Man har fått följa Ninas resa från Polen till Amerika och när hon träffa alla i sin släkt hon aldrig träffat förut. Man fick även följa med i hennes skolgång och hemgång till Polen.
Vad tror du kommer att hända sen? Jag tror dem kommer bli övertagna av tyskarna eller bli tvungna att åka tillbaka.


Skrivuppgift
3. Välj musik som du tycker passar till något i boken. Motivera!

(jag valde en låt också)
Jag tycker denna låten passar eftersom den beskriver natten då Nina fick sova över och fick för en gångs skull känna sig som en normal tonåring. Och även när hon var där dansade dom och hade trevligt. För dom sjunger om det ”tagna paradiset” och det kan man ju tänka sig var deras normala liv innan allt hände. https://www.youtube.com/watch?v=iX-QaNzd-0Y 

Musiken är en ganska lugn låt med lite tempo höjning i den, men om man ser på helheten är den ganska lugn. I låten är det mest gitarr och bas som spelas. Låten är ganska nerstämd om man lyssnar på bara musiken med lyssnar man på texten är den ganska nerstämd den men den har ett budskap.

Jag känner att både dur och moll finns med i boken. Det finns både lyckliga händelser och väldigt väldigt jobbiga. Därför tycker jag att boken innehåller både glada och nerstämda låtar.


•Varför ska man läsa den här boken? Ge två argument. Man skall läsa denna boken om man vill veta mer om hur arbetslägrerna verkligen styrdes och vad dom flesta människorna jobbade med och bodde. Denna bok är även väldigt bra om man vill veta mer om judarna och hur dom hade det, hur dom blev behandlade och vad för tankar dom kan röra sig i en tonårsflickas huvud under denna tiden.  

•Varför ska man inte läsa den här boken? Ge två argument. Man skall verkligen inte läsa denna boken ifall man inte är det minsta intresserad av andra världskriget, isåfall kommer denna boken inte gynna dig något. Den är inte bra ifall du inte är intresserad av judendomen heller. För det är allt boken handlar om.

Tror du att boken skulle kunna bli en bra film? Varför? Varför inte?
Sammanfatta bokens handling med fem meningar.

•Vem passar den här boken för? Vem tycker du ska läsa den här boken? Jag tycker att folk som är intresserade av att veta hur judarna hade det under andra världskriget skall läsa denna, eftersom den beskriver väldigt bra och man förstår verkligen hur personerna mår när dom förklarar i boken. Det ända man skall tänka på ifall man väljer denna boken är att den har ganska avancerad svenska alltså för äldre men någon i åldersgruppen 14-16 hade klarat boken.

•Ställ en fråga till en av personerna i boken. Jag skulle ställt en fråga till Nina. Varför dom inte flydde när dom hade chansen? tex varför dom inte flydde till Frankrike eller ännu längre ner till dom länderna som inte var lika mycket inblandade som dom i mitt Europa. Jag hade bara viljat veta ifall tanken någonsin slog henne varför dom aldrig flydde innan dom verkligen fastnade i arbetslägret.

Var boken så som du hade förväntat dig? 
Vad tycker du om slutet?
Hur slutar boken?
Om boken inte hade slutat som den gjorde, hur skulle den då ha kunnat sluta?

•Berätta om en viktig händelse ur boken. Detta är en händelse jag tyckte var viktig och det var när Ninas store bror räddar dom ur ledet till duscharna. Jag tycke det var en viktig händelse eftersom Nina verkligen tänkte till mitt bland allt kaos vad hennes bror en gång sagt till henne och eftersom hon kom ihåg blev dom inte dödade utan hennes bror kunde rädda dom hur ledet. Och det var tack vare att Nina kom ihåg vad hennes storebror en gång sagt ”ställ er längst bak i ledet”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar