fredag 11 april 2014

Globalisering

Globalisering - UR

I Grupp
  • Hur mycket är världsbankens absoluta fattigdomsmått i svenska kronor, och ge exempel på 3 olika typer av mat som du skulle få för denna pengen? 8,1 Svenska kronor per dag. 500g Bananer, En 33cl Coca-Cola, En packet knäckebröd.

  • Vad är H&M:s motivering till att det är bättre att dem är kvar i Kambodja än att de inte är där? Deras motivering är att det är bättre att de är kvar i Kambodja för att de får något jobb och kan kärna lite pengar än inte alls. 

  • Skriv ner 3 fördelar och 3 nackdelar med globaliseringen?
    Positivt: 1. Vi i Sverige kan köpa billigare kläder i och med att de är tillverkade i ett låg lönat land.
    Positivt: 2. De i de låg lönade länderna få lite pengar än inga alls.
    Positivt: 3. Man får en mera sammansatt värld igenom handeln.
    Negativt: 1. Arbetsförhållandena för arbetarna är väldigt dåliga.
    Negativt: 2 Lönerna är väldigt dåliga för det arbete de utövar.
    Negativt: 3 Utsläppen när plaggen transporteras och kanske även vid tillverkningen.

  • Berätta lite om Foxconn fabriken och vad som hänt där samt vad det till slut fick för positiva följder? Hon Hai Foxconn Technology Group är världens största tillverkare av elektroniska produkter. I april 2012 så var 1 200 000 anställda i deras 5 fabriker. Foxconn har tillverkat bl.a iPad, iPhone, iPod, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii och Wii U. Foxconn’s arbetare hotade fabrikerna med att ta självmord om de inte höjder lönerna och arbetsvillkoren. Efter strejken så höjde Foxconn lönerna och förbättrade arbetsvillkoren för arbetarna så dem kan leva på lönen. 


Enskilda frågor
  • Skulle du kunna köpa ett plagg istället för två om du visste att de som tillverkat kläderna har det bättre? Motivera hur du tänker. Jag hade köpt ett dyrt och ett billigt tror jag för att hjälpa dom som arbetar och kanske inte har det så bra. Det dyra för då vet man nästan att det är i bättre kvalité och bättre tillverkad än vad det billigare kanske är. Vad vet vi egentligen om den billiga tröjan och vad den gått igenom innan den hamnar på den galgen? Ingenting! Om man köper märkes kläder t.ex. så går det troligen att kolla upp var den är tillverkad och hur dom har det. Men jag tror inte det är lika lätt med den billiga tröjan. 

  • Billigt kött eller billiga kläder är de billiga av samma anledning, försök hitta argument och berätta om dessa? Billigt kött och kläder är inte bra för miljön eftersom man troligen är importerat långa vägar för att komma hit. Billigt kött är inte bra att köpa eftersom djuren troligen är plågade eller tvångsmatar dom för att dom ska växa till rätt storlek. Billiga kläder är inte heller så bra eftersom man har ingen aning om arbetarnas abers miljö och hur mycket dom får i lön. Dyrare kött är troligen bättre och speciellt om det är när producerat för då kan man vara mer säker på att djuren haft det bra innan slakten och att slakten troligen gjorts bra. Och djur som mår bra producerar även bättre kött. Dyrare kläder är dyrare för att arbetarna har det bättre eftersom dom har bättre löner och arbets villkor. 


  • Din drömvärld vad gäller prylar/mat/kläder hur skulle den se ut, försök vara realistisk och motivera hur ditt resonemang går ihop eller inte går ihop rent ur ekonomisk synpunkt? I min dröm värld hade jag nog velat att alla skulle nästan ha det lika bra. Samma lön att leva på osv. Dom som har mycket pengar skänker till dom som har mindre. Jag tycker att alla ska ha tillgång till samma saker, ingen ska egentligen få ha det bättre bara för dom har mer pengar. Det är väldigt mycket kläder,mat och prylar i världen och alla har inte tillgång till det och det skulle jag vilja ändra på. Alla har rätt till samma saker, kläder, mat utbildning. Ingen ska helt enkelt ha det sämre än den andra. Men om det inte går att lösa skulle jag vilja att fler människor börja bry sig om människor som inte har det så bra som behöver kläder, mat och prylar. Jag vill bara att alla ska få ha det lika bra, eller i alla fall bättre än vad det är nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar