måndag 12 maj 2014

Annika Thor - En ö i havet

Redovisning
Skriftligt: Författarporträttet på Blogger.
                 
Muntligt: Berätta i grupper om din författare med hjälp av mind-map. 
                Läs högt ett ställe i boken som du tycker är typiskt för boken eller viktigt för bokens   handling. 


Detta ska finnas med i ditt författarporträtt:
Kort bakgrund, utbildning, influenser, produktion, debut, framgångar, stil/genre, teman, språk,övrigt av intresse.
Välj en bild som du tycker passar till det du läser högt och motivera valet. 
Sammanfattning av boken.

Annika Thor.

Annika Thor föddes den 2 Juli 1950 i Göteborg. Efter Annika läst klart alla studier ville hon jobba som bibliotekarie men efter några år som bibliotekarie började hon läsa en medieutbildning på dramatiska institutet i Stockholm. Hon jobbare sedan som kultursekreterare i Huddinge kommun för att senare kunna arbeta som frilansjournalist.
Annika Thor slog igenom 1996 på boken En ö i havet som handlar om 2 flickor som flyr från Tyskland under andra världskriget och kommer till en ö i Göteborgs skärgården på ett barnhem. Hon får sina idéer från förr i tiden (1940 talet ungefär och framåt) och hon skriver mycket om hur en person lever och vad som händer för den personen. Hon skriver på svenska.

Boken handlar on Stephanie (Steffi) och hennes lilla syster Nellie. Deras föräldrar skickar iväg dom från Tyskland när kriget bryter ut för det är inte säkert längre för dom där. Dom var en lycklig judisk familj innan kriget bröt ut. En dag satte deras föräldrar dom på ett tåg till Sverige, när dom kom fram till Göteborg blev dom mottagna av en välkomstkommitté  Dom blev satta på en båt ut till skärgården i Göteborg. Där blir dom upp mötta av Tant Alma och Tant Märta. Nellie fick bo hos Tant Alma och Steffi hos Tant Märta. Sedan får man följa med i deras vardag, Steffis skolgång och henne försök att stå i mot folk som hånar och mobbar henne. Steffi vill mer än allt träffa sina föräldrar igen och dom skriver till regiringen men det hjälpte inte någonting. 

Jag tycker bilden passar eftersom det ser ut som Steffi och Nellie + bilden är en bild ur någon av Annikas böcker. Inte säker vilken.

Föddes 2 Juli 1950 i Göteborg. Bibliotekarie, några år efter, medieutbildning på dramatiska institutet i Stockholm, jobba på kultursekreterare i Huddinge, för att senare jobba som frilansjournalist. slog igenom 1996 på boken En ö i havet, Hon får sina idéer från förr (1940), persons livstil och händer, Svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar